https://auroratoto-1.com https://auroratoto-2.com https://kelurahanpekelingan.gresikkab.go.id/assets/th/ https://silihpas.pasuruankota.go.id/assets/daftar/ https://satudata.sumselprov.go.id/assets/daftar/ https://jurnal.unsia.ac.id/trash/ https://kelurahansidokumpul.gresikkab.go.id/themes/img/ https://ppid.disnak.jatimprov.go.id/public/demo/ https://dbmsda.bekasikota.go.id/assets/galeri/image/ http://kecamatanpadanghulu.tebingtinggikota.go.id/assets/img/ https://sipesat.tangerangselatankota.go.id/img/ https://disdalduk-kb.enrekangkab.go.id/wp-content/terbaik/ https://dbmsda.bekasikota.go.id/assets/perkin/trap/
SEOBGBATAK2 SEOBGBATAK15 SEOBGBATAK19 SEOBGBATAK25 SEOBGBATAK27 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22
Ako vznikajú longlisty | Radio_Head Awards

Ako vznikajú longlisty


Ako vznikajú longlisty

Keďže neexistuje žiadny reprezentatívny zoznam vydaných albumov a na Slovensku nefunguje ani singlová kultúra, longlisty boli jediným rozumným riešením ako zostaviť zoznam, ktorý by mal nejaký základ a nikoho by nezvýhodňoval ani nediskriminoval. Pozrime sa teda bližšie na proces ich vzniku.

Tvorba longlistov vychádza z pravidiel stanovených v štatúte cien Radio_Head Awards. Ako prvý vzniká skladbový longlist, ktorý je kompilátom všetkých skladieb, ktoré boli oficiálne nasadené do rotácií vysielania Rádia_FM. Oficiálne nasadenie znamená, že skladba bola zaradená do archívu Slovenského rozhlasu, spolu so všetkými náležitosťami k tomu potrebnými:

  • interpret
  • autor
  • rok
  • label (vydavateľ)
  • kat. č. SOZA

Bez ktoréhokoľvek z týchto údajov nie je možné pieseň pre potreby opakovaného vysielania ktoroukoľvek programovou službou SRo archivovať. Samotné zaslanie skladby a údajov ani jej následná archivácia však ešte nezaručujú zaradenie skladby do rotácií Rádia_FM. Toto rozhodnutie je výhradne v kompetencii hudobného dramaturga, v tomto prípade Daniela Baláža.

Na základe skladbového longlistu potom vzniká longlist albumový. Do neho sa dostanú albumy vydané v danom roku (spĺňajúce aj ďaľšie kritériá zo štatútu), z ktorých aspoň jedna pieseň sa ocitla na longliste skladbovom a teda bola v rotáciách Rádia_FM.

Ako posledné vznikajú longlisty pre Objav roka a Debut roka.

Do kategórie Objav roka dodáva svoje tipy hudobná rada Rádia_FM (tvorená hudobnými redaktormi a autormi hudobných špeciálov Rádia_FM), nie je teda obmedzený len na oficiálne rotácie, Objavom roka sa môže stať ktokoľvek, koho zahrali vo svojich špeciáloch a spĺňa podmienky uvedené v štatúte cien, teda že do konca daného roka nevydal žiaden oficiálny štúdiový album alebo vydal svoj prvý album.

Longlist poslednej kategórie, Debut roka je tiež zostavovaný hudobnou radou Rádia_FM. Môže ním byť len hudobná skupina/interpret, ktorá/ý v danom roku vydal prvý oficiálny štúdiový album.

Veríme, že sme pri tvorbe longlistov nikoho neopomenuli, a ak áno, určite to nebolo zámerom.