https://auroratoto-1.com https://auroratoto-2.com https://kelurahanpekelingan.gresikkab.go.id/assets/th/ https://silihpas.pasuruankota.go.id/assets/daftar/ https://satudata.sumselprov.go.id/assets/daftar/ https://jurnal.unsia.ac.id/trash/ https://kelurahansidokumpul.gresikkab.go.id/themes/img/ https://ppid.disnak.jatimprov.go.id/public/demo/ https://dbmsda.bekasikota.go.id/assets/galeri/image/ http://kecamatanpadanghulu.tebingtinggikota.go.id/assets/img/ https://sipesat.tangerangselatankota.go.id/img/ https://disdalduk-kb.enrekangkab.go.id/wp-content/terbaik/ https://dbmsda.bekasikota.go.id/assets/perkin/trap/
SEOBGBATAK2 SEOBGBATAK4 SEOBGBATAK5 SEOBGBATAK7 SEOBGBATAK9 SEOBGBATAK15 SEOBGBATAK17 SEOBGBATAK19 SEOBGBATAK20 SEOBGBATAK23 SEOBGBATAK24 SEOBGBATAK25 SEOBGBATAK27 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22 SEOBGBATAK22
Ako vznikajú longlisty | Radio_Head Awards

Ako vznikajú longlisty


Ako vznikajú longlisty

Keďže neexistuje žiadny reprezentatívny zoznam vydaných albumov a na Slovensku nefunguje ani singlová kultúra, longlisty boli jediným rozumným riešením ako zostaviť zoznam, ktorý by mal nejaký základ a nikoho by nezvýhodňoval ani nediskriminoval. Pozrime sa teda bližšie na proces ich vzniku.

Tvorba longlistov vychádza z pravidiel stanovených v štatúte cien Radio_Head Awards. Ako prvý vzniká skladbový longlist, ktorý je kompilátom všetkých skladieb, ktoré boli oficiálne nasadené do rotácií vysielania Rádia_FM. Oficiálne nasadenie znamená, že skladba bola zaradená do archívu Slovenského rozhlasu, spolu so všetkými náležitosťami k tomu potrebnými:

  • interpret
  • autor
  • rok
  • label (vydavateľ)
  • kat. č. SOZA

Bez ktoréhokoľvek z týchto údajov nie je možné pieseň pre potreby opakovaného vysielania ktoroukoľvek programovou službou SRo archivovať. Samotné zaslanie skladby a údajov ani jej následná archivácia však ešte nezaručujú zaradenie skladby do rotácií Rádia_FM. Toto rozhodnutie je výhradne v kompetencii hudobného dramaturga, v tomto prípade Daniela Baláža.

Na základe skladbového longlistu potom vzniká longlist albumový. Do neho sa dostanú albumy vydané v danom roku (spĺňajúce aj ďaľšie kritériá zo štatútu), z ktorých aspoň jedna pieseň sa ocitla na longliste skladbovom a teda bola v rotáciách Rádia_FM.

Ako posledné vznikajú longlisty pre Objav roka a Debut roka.

Do kategórie Objav roka dodáva svoje tipy hudobná rada Rádia_FM (tvorená hudobnými redaktormi a autormi hudobných špeciálov Rádia_FM), nie je teda obmedzený len na oficiálne rotácie, Objavom roka sa môže stať ktokoľvek, koho zahrali vo svojich špeciáloch a spĺňa podmienky uvedené v štatúte cien, teda že do konca daného roka nevydal žiaden oficiálny štúdiový album alebo vydal svoj prvý album.

Longlist poslednej kategórie, Debut roka je tiež zostavovaný hudobnou radou Rádia_FM. Môže ním byť len hudobná skupina/interpret, ktorá/ý v danom roku vydal prvý oficiálny štúdiový album.

Veríme, že sme pri tvorbe longlistov nikoho neopomenuli, a ak áno, určite to nebolo zámerom.